Постните ястия могат да бъдат много вкусни и да станат част от ежедневното менюто на всеки за цялата година, а не само по Коледа. Това в пълна сила важи и за постните сладкиши.
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша вода
2 чаени чаши тиква
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 кафена чаша сушени плодове
1 кафена чаша орехи
1 чаена лъжица канела
1 пакетче бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода за хляб
Начин на приготвяне:
Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното заедно с бакпулвера и содата, след което ги оставете настрана.
С помощта на миксер или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко, при непрекъснато разбиване, добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес, добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс.
Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен, го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар, трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.
Източник: supichka.com