Лесен и много вкусен, особено сутрин или следобед, придружен с чаша кафе или чай.
Необходими продукти:
400 гр ябълки (обелени и почистени от семките)
сока на половин лимон
220 гр масло
250 гр кафява захар (демерара)
4 яйца
2 ч.л. ванилов екстракт
300 гр брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
още няколко супени лъжици кафява захар за поръсване на сладкиша отгоре
Начин на правене:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете правоъгълна тава (27х20 см) с масло и застелете дъното и с хартия за печене.
Нарежете, обелените и почистени от семенната част ябълки, на тънки резенчета (слайсове). Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват.
Разтопете маслото, оставете го да изстине и когато е с приблизително телесна температура, прибавете към него захарта, ванилията и леко разбитите с вилица яйца. Разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят продуктите добре.
Пресейте брашното и бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като разбърквате с дървената лъжица, докато брашното се поеме. Трябва да се получи доста гъсто кейково тесто.
Изсипете половината от тестото в тавичката и заравнете, отгоре подредете половината от тънко нарязаните ябълкови резенчета. Върху тях, изсипете другата половина на тестото и много внимателно разстелете равномерно. Върху тестото подредете втората половина от ябълковите резенчета. Наръсете отгоре сладкиша с кафява захар.
Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 45-50 минути - докато сладкиша стане златист, еластичен на пипане и дървено шишче забодено в него излиза без полепнали трохи.
Когато сладкиша се изпече, извадете от фурната, оставете го в тавичката за 10 минути, после го извадете и нарежете на квадрати. Отстранете хартията за печене и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg