Солените макарони на фурна с доматен сос са леко ястие без месо, което въпреки че се приготвя с малко и популярни съставки, има богат вкус.
Необходими продукти:
300 грама макарони
1 кг домати
6 скилидки чесън
300 грама извара или рикота
200 грама моцарела
3 супени лъжици зехтин
1/3 чаена лъжица черен пипер
1/2 чаена лъжица босилек
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за солени макарони на фурна с доматен сос е подготовката на соса. Измивате, почиствате и смилате доматите и слагате доматения сос да ври на котлона, за да се сгъсти. Почиствате чесъна, счуквате го и го добавяте към доматите, добавяте черния пипер, босилека и ½ чаена лъжица сол. Оставяте соса да ври около 30 минути. Нарежете на ситно или настържете моцарелата.
Докато сосът ври, приготвяте и избраната от вас паста. Може да ползвате всякакъв вид паста, какъвто имате удома. Варите пастата за около 6-7 минути, докато стане полуготова. Не варите до пълна готовност, защото предстои още термична обработка. Когато доматеният сос се посгъсти, го свалете от огъня, добавете изварата и разбъркайте добре.
В тава изсипете полуготовата паста, доматения сос и зехтина. Разбъркайте добре, поръсете с моцарелата и печете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути, докато ястието придобие апетитен златист цвят.
Източник: supichka.com