Необходими продукти:
500 гр пилешки дробчета
300 гр лук
250 гр моркови
75 гр стръкове целина
200 гр масло с масленост поне 80%
20 гр мед
сол, бахар и черен пипер
мащерка
растително масло за пържене
Етапи в изпълнението на рецептата:
Почистете дробчетата от ципите. Обелете зеленчуците и ги нарежете на малки парченца.
Загрейте олиото. Първо запържете в него морковите, докато леко покафенеят. След това добавете лука и накрая целината. Всички зеленчуци трябва само леко да почервенеят. Не ги оставяйте да се запържват прекалено дълго.
След това прибавете дробчетата. Запържете ги от всички страни за 5-7 минути.
Прибавете подправките - бахар, сол, черен пипер и прясна мащерка (по желание). Покрийте съда за готвене с капак.
Задушете дробчетата и зеленчуците на слаб огън за поне 12-15 минути, като от време на време ги разбърквате. Не е необходимо да прибавяте вода, тъй като в процес на топлинната обработка дробчета отделят достатъчно течност.
След 15 минути махнете капака и оставете сместа на котлона за още 5-10 минути. Това време е достатъчно за изпаряване на излишната течност. Резултатът е задушен сочен черен дроб и омекнали зеленчуци.
Добавете меда. Оставете сместа да се охлади, след което е смелете в месомелачка. Повторете процедурата два пъти. Добавете меко масло и отново смелете в месомелачка.
Ако желаете крайният продукт да е с хомогенна текстура, може да използвате пасатор.
Приготвеният пастет е лек и приятен на вкус. И най-важното - не потъмнява.
Консумирайте го с хляб, сухари или препечена филийка в комбинация с любимото ви вино.