Ако сте посещавали Италия и сте пробвали класическа италианска кухня, вероятно сте попадали на малките симпатични кюфтенца от ориз, наречени аранчини. Макар и не чак толкова популярни като пицата и пастата, оризовите кюфтенца заслужават внимание и имат място на трапезата на всеки, който обича да изпробва нови ястия и да разнообразява менюто. Много лесни за приготвяне, аранчини са нещо като ризото под формата на кюфтенца и дават поле и за импровизации.
Необходими продукти:
1 ½ чаена чаша ориз Арборио
1 глава лук
3 скилидки чесън
4 супени лъжици краве масло
1/2 чаена чаша бяло вино
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 топка моцарела
2 яйца
1/3 чаена чаша брашно
1/3 чаена чаша галета
Начин на приготвяне:
Почиствате и нарязвате на ситно лука и чесъна. В тиган сгорещявате 2 супени лъжици от кравето масло и в него добавяте лука и чесъна. Бъркате, докато омекнат, след което добавяте и ориза и бъркате за около 2-3 минути, след което добавяте бялото вино. След като течността се абсорбира, добавете около ½ чаена лъжица сол, както и черния пипер. Добавяте една чаена чаша вода и бъркате докато се абсорбира, след което добавяте още една чаша вода, а след като и втората чаша вода се абсорбира добавяте и трета. След като водата е абсорбирана, добавяте и останалото краве масло.
Оставяте сварения ориз да изстине. Нарязвате моцарелата на кубчета. След като оризът е изстинал и добре слепнал от него оформяте топки, като във всяка слагате по парченце моцарела.
Разбивате яйцата в дълбока чиния, сипвате в отделни чинии и брашното и галетата. Всяка оризова топка овалвате първо в брашно, след това в яйца и накрая в галета, след което ги поставете в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист цвят.
Източник: supichka.com