Агнешката дроб сарма е ястие, което е типично за пролетния сезон, за Великден и Гергьовден, когато традиционно се хапва агнешко месо. Може да бъде сервирана като вкусно основно ястие или като гарнитура към агнешкото на празничната великденска трапеза.
Необходими продукти:
1 кг агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, момици, черва)
1 чаена чаша ориз
1 връзка пресен лук
1 брой агнешко було
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1/2 чаена лъжица черен пипер
3 яйца
600 грама кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за агнешка дроб сарма е подготовката на плънката. Първо трябва да сварите дреболиите. Ползвайте пълен агнешки комплект, за да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Докато варите агнешките дреболии, измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте, докато оризът стане стъклен.
Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата.
Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, за да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса докато порозовеят леко.
Източник: supichka.com