Агнешкото и оризът имат добър диалог и тясна връзка помежду си. А агнешкият кебап с ориз е една нова трактовка за менюто за Гергьовден.
Необходими продукти:
1 кг агнешко
1 чаена чаша ориз
4 глави лук
3 супени лъжици краве масло
2 супени лъжици олио
4 броя домати
2 чаени лъжици джоджен
2 супени лъжици лимонов сок
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за агнешки кебап с ориз е подготовката на месото. Най-добре е да използвате агнешко месо от бут. Нарязвате го на едри хапки, осолявате го, добавяте лимоновия сок и оставяте да пости така около 30 минути.
В тиган сгорещявате олиото и маслото и добавяте към тях ситно нарязания лук и парчетата месо. Запържвате за около 4-5 минути, след което добавяте към месото и измития ориз. Запържете за още около 5 минути. След това добавете и измитите и нарязани на дребно домати. Добавете около 1 чаена лъжица сол, както и предвиденото количество джоджен и оставете ястието да ври на слаб огън до пълно абсорбиране на водата.
Изсипете сместа в тава, добавете 3 чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до сваряване на ориза и извиране на водата. Преди сервиране поръсете всяка порция от агнешкия кебап с ориз със ситно нарязан пресен магданоз.
Източник: supichka.com