По традиция на Гергьовден, 6 май, се сервира агнешко на празничната трапеза, ето една вкусна рецепта с картофи.
Необходими продукти за 4 порции:
1 агнешко бутче (или друга част, която предпочитате)
1 кг картофи (може да използвате стари или пресни)
за маринатата:
100 мл зехтин
сокът от 1 лимон
2 скилидки чесън, намачкани
1 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
за картофите:
30 мл зехтин
щипка сол
щипка черен пипер
1/2 чаена лъжица чесън на прах
1 чаена лъжица сух риган
1/2 чаена лъжица розмарин
1 прясно изцеден лимон
Начин на приготвяне:
на маринатата:
Смесете всички съставки и ги пасирайте до получаването на хомогенна смес. Маринатата трябва да бъде с по-гъста консистенция, за да не се разтича по месото, докато се пече и да се образува хубава коричка. С вече готовата смес намажете обилно месото и сложете в хладилника за няколко часа.
на месото и картофите:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Смесете всички съставки за ароматните картофи и ги разбъркайте добре. Сложете в купа картофите и хубаво ги оваляйте в сместа. След това ги прехвърлете в подходяща тава, а отгоре сложете маринованото агнешко.
Печете 20 минути на 220 градуса, след което намалете на 160 градуса. Периодично поливайте месото със соса, за да не изсъхва и да се получи хубава коричка. Печете около 2,5 - 3 часа. Когато месото е готово, извадете от фурната и оставете да се охлади за около 15 минути.