Бърз, лесен и ароматен кекс, който е идеален за студените месеци (и не само).
Необходими продукти:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша настъргани ябълки
1 чаена чаша настъргана тиква
1/2 чаена чаша орехи
1/2 чаена чаша стафиди
2/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
1 кафена лъжица хлебна сода
1/2 чаена лъжица канела
1 ванилия
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша прясно мляко
1/4 чаена чаша краве масло
Начин на приготвяне:
Разбивате олиото, яйцата и захарта с миксер, тел или пък просто с вилица. Пресявате брашното, ванилията, бакпулвера, содата и малко по малко добавяте към добре разбитата яйчена смес, като разбърквате непрекъснато и много старателно. Ако изсипете брашното изведнъж, вашият кекс няма да стане така пухкав, затова е добре да имате малко търпение.
Настъргвате ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарязвате на дребно. Добавяте ги със стафидите към добре разбърканата смес и отново разбърквате. Изсипвате готовата кексова смес във форма за кекс, която (ако не ползвате силиконова форма) намазвате предварително с мазнина (олио или масло) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов, когато като го "боцнете" с клечка за зъби по нея, не остава нищо. След като сте изпекли кекса, изваждате го от фурната, изчаквате да поизстине и го отделяте от формата за печене. Оставяте го настрана, докато изстине напълно и се залавяте с приготвянето на глазурата от карамел.
Първо изсипете захарта в по-дълбока тенджерка и след като я сложите на котлона, бъркайте старателно, докато се разтопи. След това сваляте тенджерката от огъня и добавяте към разтопената захар маслото, след което разбърквате много старателно. Накрая добавяте и прясното мляко и отново разбърквате много старателно, докато се получи хомогенна смес. Оставяте готовата карамелена глазура да изстине, за да може да се сгъсти и да не попие с кекса.
След като и кексът, и карамелът са изстинали, поставяте кекса в чинията, в която ще го сервирате и разливате сгъстената карамелена глазура старателно и равномерно върху целия кекс.
Източник: supichka.com