Вкусен, плътен и по-влажен кекс, който всеки път може да бъде различен в зависимост от използваното от вас сладко.
Необходими продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
3 яйца
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 ванилия
1 чаена лъжица сода за хляб
2 чаени лъжици бакпулвер
2/3 чаена чаша сладко (най-добре да използвате домашно)
2 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
Киселото мляко и яйцата трябва да са на стайна температура. Пресявате брашното заедно с бакпулвера.
Разбивате яйцата със захарта, добавяте олиото и отново разбивате. Към киселото мляко прибавяте содата за хляб и разбърквате, а след като шупне, сипвате киселото мляко и ванилията към яйцата. Отново разбивате. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, добавяте пресятото брашно към течната смес. Бъркате до получаване на еднородна смес.
Намазвате форма за кекс с олио/краве масло и пресипвате в нея сместа за кекс. С лъжица слагате по малко от сладкото, така че да е разпределено равномерно.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, като пробвате дали е готов, като го бучнете с клечка за зъби. Ако клечката излезе суха, то кексът е готов.
Източник: supichka.com