Ако и ти си в отбора на любителите на зелеви сарми, но не ги приготвяш често, защото не ти се занимава да ги завиваш сарма по сарма, да ги нареждаш в тенджера и да внимаваш как ще ги свариш, то рецептата за мързелива сарма във форма за кекс е твоята рецепта. Вкусът на мързеливата сарма е класическия вкус на зелеви сарми, а приготвянето ѝ е още по-лесно. Друг голям плюс на мързеливата зелева сарма е симпатичният външен вид, който ще впечатли дори и претенциозни гости.
Необходими продукти:
6 листа големи кисело зеле
600 грама кайма
2/3 чаена чаша ориз
2 стръка праз
1 чаена лъжица червен пипер
1/2 чаена лъжица чубрица
1/3 чаена лъжица черен пипер
2/3 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за мързелива зелева сарма във форма за кекс е подготовката на плънката. Нарязвате праза на ситно, измивате ориза и го отцеждате от водата. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото и изсипвате лука и ориза. Разбърквате докато оризът стане стъклен за около 5 минути.
Сваляте ориза от котлона и към него добавяте каймата, разбърквате добре, така че каймата да не стане на бучки. Връщате на котлона, добавяте подправките и 1 една чаена лъжица сол и запържвате, докато каймата стане на трохи. Тогава добавяте 1 ½ чаена чаша вода и оставяте сместа да ври на тих огън. След като водата е напълно абсорбирана сваляте сместа от огъня.
Във форма за кекс намазана с мазнина, най-добре формата да е с дупка, нареждате плътно зелеви листа. Нареждате ги така, че формата да бъде облечена със зелевите листа. Разпределяте сместа във формата и отгоре завивате със зелето, така че плънката да е напълно покрита. Наливате 1 ½ чаена чаша вода и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около час-час и нещо, докато течността е напълно абсорбирана.
Източник: supichka.com