Зелеви сарми по арменски


Зелеви сарми по арменски
Снимка: vkusnoteka.bg

Днес ви представяме една автентична, арменска коледна рецепта - Пасуц толма, или сарми с кисело зеле с богата плънка от нахут, леща, боб и булгур. Плънката е толкова вкусна, че можете да я гребете с лъжица, преди дори да сте успели да завиете сармите. Невероятно вкусни сарми, които могат да разнообразят празничната ви трапеза.

Необходими продукти:

1 глава кисело зеле

2 с.л. доматен сос

30 мл. зехтин

1 пръчка канела

3-4 сушени кайсии

продукти за плънката:

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 консерва нахут

1 консерва червен боб

1 ч.ч. екстра леща

3/4 ч.ч. булгур

шепа стафиди

7-8 бр. сушени кайсии

2 с.л. доматен сос

30 мл зехтин

връзка пресен копър

шепа пресен босилек

1/2 ч.л. суха мащерка

1/2 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин.

Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност.

Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън.

Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.

Отделете листата от зелката.

Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това започнете да навивате на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.

По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко, цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми.

Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно.

Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност.

Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.

Източник:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама