Днес ви представяме една автентична, арменска коледна рецепта - Пасуц толма, или сарми с кисело зеле с богата плънка от нахут, леща, боб и булгур. Плънката е толкова вкусна, че можете да я гребете с лъжица, преди дори да сте успели да завиете сармите. Невероятно вкусни сарми, които могат да разнообразят празничната ви трапеза.
Необходими продукти:
1 глава кисело зеле
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
1 пръчка канела
3-4 сушени кайсии
продукти за плънката:
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 консерва нахут
1 консерва червен боб
1 ч.ч. екстра леща
3/4 ч.ч. булгур
шепа стафиди
7-8 бр. сушени кайсии
2 с.л. доматен сос
30 мл зехтин
връзка пресен копър
шепа пресен босилек
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин.
Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност.
Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън.
Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.
Отделете листата от зелката.
Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това започнете да навивате на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.
По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко, цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми.
Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно.
Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност.
Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.
Източник: