Зелевите сарми са едно от най-традиционните ястия, които поднасяме на Бъдни вечер. Днес ви предлагаме една вкусна рецепта, с която може да изненадате семейството си.
Необходими продукти:
листа от кисело зеле
1/2 голяма ч.ч. ориз
връзка праз лук
100 г орехи
100 г сушени домати
сух босилек
зехтин
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го задушете в зехтин до омекване. Добавете нарязаните на ситно орехи, сушени домати и ориза. Налейте 1 голяма чаена чаша вода, намалете огъня на минимум, подправете с босилек, сол и черен пипер и гответе под капак, докато оризът стане почти готов.
Разпънете си предварително зелевите листа. Аз лично отрязвам жилата, ако са много дебели. Сложете от плънката в дъното по средата, похлупете левия и десния край на листа отгоре и навийте на рулце. По същия начин навийте и останалите сърми. На дъното на тенджера под налягане сложете накъсани листа. Подредете сармите и притиснете с обърната чиния. Гответе 20 минути, след което можете да ги запечете за още 20 минути във фурната. При поднасянето полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер.
Източник: vkusnoteka.bg