Който за първи път е решил да добави към класическото мляко с ориз тиква или е имал усет за готвене, или е бил голям кулинарен късметлия, защото полученият десерт мляко с ориз с тиква е истински вкусно попадение!
Необходими продукти:
1 чаена чаша ориз
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша пюрирана тиква
1 чаена лъжица канела
3 броя карамфил
Начин на приготвяне:
варете тиквата най-добре на пара, а ако не, след като я сварите я отцедете добре от водата.Измивате ориза и го слагате да ври с една чаена чаша вода. След като оризът поеме водата добавяте прясното мляко. Най-подходящ вид ориз за приготвяне на мляко с ориз е типичният за българската кухня бял бисерен ориз.
След като оризът е почти готов добавяте захарта, карамфилчетата и канелата и разбърквате. След като десертът поври 2-3 минути задължително извадете карамфилчетата, защото в противен случай ароматът на карамфил ще е много интензивен.
Пюрирате тиквата и я добавяте към млякото с ориз, докато е още горещо. Разбърквате добре, за да се разпредели тиквата равномерно.
Горещото мляко с ориз с тиква разпределяте в купички. Преди сервиране може да поръсите с канела.
Източник: supichka.com