Една свежа и засищаща рецепта за салата с кук кус.
Необходими продукти:
200 гр кус кус
1 голяма червена пиперка (чушка)
1 голяма зелена пиперка (чушка)
2 малки тиквички
3 стръка зелен лук
половин глава червен лук
половин връзка магданоз
1 скилидка чесън
сока на 1 лимон
зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кус-кусът се сварява според указанията на опаковката. Слага се в гевгир, полива се със студена вода, отцежда се много добре и се поставя в салатна купа.
Тиквичката се нарязва на кубчета. Пиперките (чушките) се почистват от семенната част и също се нарязват на кубчета. В дълбок тиган се загрява зехтин за готвене (или олио) и тиквичките се сотират за няколко минути (накрая трябва да останат не напълно омекнали, а все още леко хрупкави). Изваждат се с решетеста лъжица и се прибавят в купата при кус-куса. След тиквичките се сотират и пиперките, след като леко поомекнат се изваждат с решетеста лъжица и също се прибавят в купата.
Зеленият лук, червеният лук и магданозът се нарязват на ситно. Скилидката чесън се счуква. Всичко се прибавя към останалите продукти в купата и се разбърква много добре.
Салатата се подправя с лимоновия сок, зехтин и със сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. Поднася се охладена.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com