Днешното ни предложение за салата е бомба от витамини.
Авокадото е богато на витамини А, С, Е, минерали и желязо. Плодът е богат на протеини, има антиоксидантно действие, понижава високият холестерол, предпазва от запушване на кръвоносните съдове и е много полезен за сърцето.
Киноата е семе, което принадлежи към семейството на спанака. Листата му също се ядат, но се срещат много рядко на пазара. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, фибри, калций, фосфор, желязо, минерали, витамини В и Е. Киноата съдържа малко въглехидрати, които се усвояват бавно и постепенно от организма, и по този начин не предизвикват напълняване, и не съдържа глутени.
Необходими продукти:
230 мл зеленчуков бульон
170 гр киноа
50 гр орехи
50 гр пармезан
8 репички
6 фурми
4 с.л. зехтин
1 с.л. бяло балсамико
1 авокадо
1 лимон
1 глава дребен лук
1/2 краставица
1/4 връзка магданоз
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Сипете киноата в ситна цедка и я измийте добре със студена вода. Нарежете на ситно дребния лук. Пригответе зеленчуковия бульон.
Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете леко лука. Прибавете киноата и запържете за кратко. Загасете с бульона. Захлупете с капак и оставете за около 20 мин. да се задуши, докато киноата не поеме цялата вода. Махнете от котлона и оставете на страна да се охлади, но оставете капака.
Измийте краставицата, авокадото, репичките, лимона и магданоза. Обелете краставицата. Нарежете нея и репичките на малки кубчета. Сипете в купа. Махнете обелката на авокадото, извадете ядката и също го нарежете на кубчета и добавете в купата.
Нарежете на ситно орехите, фурмите и магданоза и добавете към салатата. Добавете киноата в купата и разбъркайте. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Настържете пармезана.
Сипете върху салатата зехтина, балсамикото, сока на лимона и добавете сол и черен пипер на вкус. Най-отгоре поръсете с пармезан и лимонена кора и сервирайте.
Източник: harryandlexy.com