Класическа рецепта за козунак на конци


Класическа рецепта за козунак на конци
Снимка: iStock/Guliver

Наближава Великден (24 април), затова днес ще ви предложим една изпитана рецепта за традиционен козунак. Той не съдържа стафиди, но по желание може да добавите, като е хубаво предварително да ги накиснете в ром.

Необходими продукти:

1 кг брашно (най-добре използвайте такова, което е специално за козунаци)

300 г захар

30 г мая

200 г разтопено масло

6 яйца на стайна температура

кората от половин лимон

1 ч.ч. прясно мляко

щипка сол

Начин на приготвяне:

Ако искате козунакът по-дълго да остане пухкав, трябва 2 пъти да замесите маята. Как става това? Първо смесете маята с 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. захар и толкова прясно мляко, за да се получи не много гъста каша. Оставете да шупне на водна баня. След това отново прибавете същите количества брашно, захар и мляко, пак оставете да шупне на водна баня.

Кюфтенца с доматен сос, ориз и Пармезан

Докато маята шупне, пригответе останалите продукти, които задължително трябва да бъдат предварително затоплени.

Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта. Разтопете маслото. Поставете брашното в подходящ съд за месене и затоплете в отворена фурна. Извадете от фурната, направете кладенче в средата на брашното и изсипете яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото (затоплено). Позамесете и прибавете маята, веднага щом шупне, без да чакате да спадне. Прибавете настърганата кора от лимон и малко сол. Замесете тесто, като непрекъснато топите ръцете си в останалото масло. Месите, докато тестото започне да пуска шупли. Трябва да получите меко тесто. Ако тестото остане твърдо, прибавяте от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяте тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва около 2 часа, трябва двойно да увеличи обема си. След това вземете тестото, поизмесете го още малко на намазана с масло дъска и по поставете във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставете формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намажете отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсете с кристална захар.

Пухкав козунак с газирана вода

Печете отначало на 250 градуса, след 20 минути намалете на умерена температура (170 градуса) и допечете около 20-25 минути. Най-добре тествайте с клечка за зъби - забийте я в козунака и ако излезе суха, той е добре изпечен.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама