Наближава Великден (24 април), затова днес ще ви предложим една изпитана рецепта за традиционен козунак. Той не съдържа стафиди, но по желание може да добавите, като е хубаво предварително да ги накиснете в ром.
Необходими продукти:
1 кг брашно (най-добре използвайте такова, което е специално за козунаци)
300 г захар
30 г мая
200 г разтопено масло
6 яйца на стайна температура
кората от половин лимон
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
Начин на приготвяне:
Ако искате козунакът по-дълго да остане пухкав, трябва 2 пъти да замесите маята. Как става това? Първо смесете маята с 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. захар и толкова прясно мляко, за да се получи не много гъста каша. Оставете да шупне на водна баня. След това отново прибавете същите количества брашно, захар и мляко, пак оставете да шупне на водна баня.
Кюфтенца с доматен сос, ориз и Пармезан
Докато маята шупне, пригответе останалите продукти, които задължително трябва да бъдат предварително затоплени.
Разбийте яйцата (на стайна температура) със захарта. Разтопете маслото. Поставете брашното в подходящ съд за месене и затоплете в отворена фурна. Извадете от фурната, направете кладенче в средата на брашното и изсипете яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото (затоплено). Позамесете и прибавете маята, веднага щом шупне, без да чакате да спадне. Прибавете настърганата кора от лимон и малко сол. Замесете тесто, като непрекъснато топите ръцете си в останалото масло. Месите, докато тестото започне да пуска шупли. Трябва да получите меко тесто. Ако тестото остане твърдо, прибавяте от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяте тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва около 2 часа, трябва двойно да увеличи обема си. След това вземете тестото, поизмесете го още малко на намазана с масло дъска и по поставете във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставете формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намажете отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсете с кристална захар.
Пухкав козунак с газирана вода
Печете отначало на 250 градуса, след 20 минути намалете на умерена температура (170 градуса) и допечете около 20-25 минути. Най-добре тествайте с клечка за зъби - забийте я в козунака и ако излезе суха, той е добре изпечен.