Катето Евро издаде стара семейна рецепта за козунак


Катето Евро издаде стара семейна рецепта за козунак
Снимка: Instagram

Наближава Великден и по традиция за този празник се приготвя пухкав козунак. Катето Евро реши да сподели рецептата за своя в Instagram.

"Ето, че отново е онова специално време в годината, в което традиционно съм залята от съобщения и обаждания с въпроса как се прави това чудо на чудесата козунакът. За да избегна това, тази година, аз – изпечената домакиня Катерина Евро, съм решила да ви изпреваря всички и ето на, моите козунаци са вече готови. Сега ще ви споделя и рецептата, която моята мила баба Александра ми довери навремето и аз до ден днешен си следвам!", написа актрисата в социалната мрежа.

Необходими продукти:

1 кг брашно

6 яйца

330 гр захар

250 мл масло или олио

Сол

1/2 кубче мая

250 мл хладко мляко (телесна температура)

2 лимона – настъргани

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Първо трябва да втасате маята – смесвате я с 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и млякото, и я оставяте на топло да втаса.

След което разбивате яйцата със захарта. Към тях добавяте настърганата лимонова кора, втасалата мая и мазнината (разтопено масло или олио), а също ванилията и щипка сол.

След това, докато разбърквате, започвате бавно да добавяте брашното, a после и да месите. Трябва да се получи изключително меко тесто. Оставяте го да втаса на топло място, покрито с кърпа, докато удвои теглото си. Това отнема около 1,5-2 часа.

След като тестото вече е втасало, го размесвате отново и го оформяте по желание – на плитка, руло с мармалад и орехи, както ви харесва. Оставяте го да втаса още 1 час в топло помещение, покрито с кърпи – важно е да му е топло.

Печете във фурна на 200 градуса около 35 минути в тава, покрита с хартия за печене. Да ви е вкусно!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама