Козуначени мъфини


Козуначени мъфини
Снимка: harryandlexy.com

Приготвят се много по-бързо от козунака и не трябва да месим тестото до припадък, а са идеална добавка към сутрешното кафе.

Необходими продукти за 12 броя:

220 гр брашно

25 гр прясна мая

80 гр масло

80 гр кафява захар + още малко за поръсване

50 мл прясно мляко + 2 ч.л. за маята

50 мл ром (за стафидите) + 2 суп.л. (за тестото)

2 яйца

шепа стафиди (бели и черни)

ванилия

кората на един лимон

щипка сол

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в ром за няколко часа. Пригответе маята.

Пресейте брашното, направете кладенче и в него сипете млякото, разбитите яйца, разтопеното масло, захарта, ванилията, щипка сол, ром, лимонена кора и бухналата мая. Всичко се разбърква добре (не е нужно да се меси) и се оставя да втаса за поне половин час. Аз го оставям покрито с кърпа в загрята на 50° и изключена фурна.

Добавете напоените с ром стафиди и разбъркайте тестото отново.

Разпределете го във формата за мъфини и го оставете отново да втаса за около 15 минути. Намажете козуначеното тесто с жълтък и поръсете със захар. След това се пече около 40 – 45 минути на 150°C, а готовите великденски козуначени мъфини се оставят да изстинат върху решетка.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама