Приготвят се много по-бързо от козунака и не трябва да месим тестото до припадък, а са идеална добавка към сутрешното кафе.
Необходими продукти за 12 броя:
220 гр брашно
25 гр прясна мая
80 гр масло
80 гр кафява захар + още малко за поръсване
50 мл прясно мляко + 2 ч.л. за маята
50 мл ром (за стафидите) + 2 суп.л. (за тестото)
2 яйца
шепа стафиди (бели и черни)
ванилия
кората на един лимон
щипка сол
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в ром за няколко часа. Пригответе маята.
Пресейте брашното, направете кладенче и в него сипете млякото, разбитите яйца, разтопеното масло, захарта, ванилията, щипка сол, ром, лимонена кора и бухналата мая. Всичко се разбърква добре (не е нужно да се меси) и се оставя да втаса за поне половин час. Аз го оставям покрито с кърпа в загрята на 50° и изключена фурна.
Добавете напоените с ром стафиди и разбъркайте тестото отново.
Разпределете го във формата за мъфини и го оставете отново да втаса за около 15 минути. Намажете козуначеното тесто с жълтък и поръсете със захар. След това се пече около 40 – 45 минути на 150°C, а готовите великденски козуначени мъфини се оставят да изстинат върху решетка.
Източник: harryandlexy.com