Ако обичате туршии, със сигурност трябва да опитате тази рецепта за царска туршия заради голямото разнообразие от зеленчуци.
Необходими продукти:
5 кг камби, нарязани на четири
2 кг моркови, нарязани на кръгчета
2 кг карфиол, накъсан на парчета
2 л оцет
1,5 л вода
300 гр сол
550 гр захар
200 мл олио
6 гр черен пипер
5-6 дафинови листа
1 връзка целина
7-8 зърна бахар
Начин на приготвяне:
Камбите, морковите и карфиолът се смесват в голям съд. Добавят се солта и захарта, разбъркват се и се оставят да престоят 3-4 часа. Нареждат се в буркани, като помежду им се слагат листа от целина. Сокът, който се образува при разместване на зеленчуците, се смесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа и бахара, след което се възварява. След като изстине, се заливат бурканите, затварят се с капачки и се съхраняват на хладно.