Определено трябва да опитате тази рецепта.
Необходими продукти (ако искате по-малко туршия, намалете количествата):
10 кг камби, нарязани на едри парчета
3 кг моркови, нарязани на кръгчета
3 глави целина, нарязани на кубчета
6 средни глави карфиол, накъсани на розички
листата от целината, нарязани на едро
1 кг лук, нарязан на филийки
10 глави чесън
600 гр сол
500 мл олио
1 л оцет
3-4 дафинови листа
6 гр черен пипер
Начин на приготвяне:
Приготвя се марината от оцета, солта и олиото, като се възваряват. В горещата марината последователно се попарват зеленчуците - първо камбите, докато променят цвета си, след това морковите, карфиолът, целината и лукът.
Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят поотделно в съдове, докато изстинат. Нареждат се в 3-литрови буркани (или по-малки) - ред моркови, ред целина, ред камби, ред карфиол, ред лук и смес от магданоза и листата целина. Между редовете се слагат зърна черен пипер, изчистени скилидки чесън и дафинови листа. Маринатата се прецежда и след като изстине, се налива в бурканите. Държат се на хладно.