Кексът е плътен, много ароматен, с богата плънка от пияни стафиди, орехи и обилна шоколадова глазура. Истинска наслада.
Необходими продукти:
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 кафена чаша стафиди, накиснати в коняк
1/2 ч.ч. счукани орехи
125 г стопено и охладено масло
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
масло за намазване на формата
брашно за поръсване на дъното
за заливката:
120 г натурален шоколад
50 г масло
2 с.л. сладкарска сметана
смлени орехи за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Пресейте брашното в купа и добавете към него бакпулвера. Накиснете стафидите в малко коняк с вода. В дълбока купа разбийте с миксер яйцата, заедно със захарта и ванилията до побеляване. На тънка струйка добавете стопеното и охладено масло.
Сложете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне. Добавете ги в сместа за кекс. Постепенно, на части изсипете брашното, като разбивате до хомогенност.
Намажете с масло и набрашнете дъното и страните на форма за кекс. Отцедете стафидите. Накълцайте орехите.
Излейте част от крема на дъното, след това поръсете със стафиди и счукани орехи. Отново разпределете част от крема и поръсете със стафиди и орехи. Завършете с крем.
Печете кекса на загрята фурна около 50 минути, докато клечка, забодена в кекса излезе суха. Извадете и внимателно го обърнете в поднос.
Стопете на водна баня шоколада, маслото и сметаната и разбъркайте до гладкост. Още топла излейте глазурата върху кекса.Тупнете внимателно подноса един два пъти в плота, за да се изглади и да добие блясък. Поръсете с фино смлени орехи. Охладете добре. Разрежете и поднесете.
Източник: vkusnoteka.bg