Кекс със стафиди и орехи


Кекс със стафиди и орехи
Снимка: vkusnoteka.bg

Кексът е плътен, много ароматен, с богата плънка от пияни стафиди, орехи и обилна шоколадова глазура. Истинска наслада.

Необходими продукти:

2 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

4 яйца

1 кафена чаша стафиди, накиснати в коняк

1/2 ч.ч. счукани орехи

125 г стопено и охладено масло

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.л. сода за хляб

1 пакетче бакпулвер

1 ванилия

масло за намазване на формата

брашно за поръсване на дъното 

за заливката:

120 г натурален шоколад

50 г масло

2 с.л. сладкарска сметана

смлени орехи за украса

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Пресейте брашното в купа и добавете към него бакпулвера. Накиснете стафидите в малко коняк с вода. В дълбока купа разбийте с миксер яйцата, заедно със захарта и ванилията до побеляване. На тънка струйка добавете стопеното и охладено масло.

Сложете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне. Добавете ги в сместа за кекс. Постепенно, на части изсипете брашното, като разбивате до хомогенност.

Намажете с масло и набрашнете дъното и страните на форма за кекс. Отцедете стафидите. Накълцайте орехите.

Излейте част от крема на дъното, след това поръсете със стафиди и счукани орехи. Отново разпределете част от крема и поръсете със стафиди и орехи. Завършете с крем.

Печете кекса на загрята фурна около 50 минути, докато клечка, забодена в кекса излезе суха. Извадете и внимателно го обърнете в поднос.

Стопете на водна баня шоколада, маслото и сметаната и разбъркайте до гладкост. Още топла излейте глазурата върху кекса.Тупнете внимателно подноса един два пъти в плота, за да се изглади и да добие блясък. Поръсете с фино смлени орехи. Охладете добре. Разрежете и поднесете.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама