Кекс със стафиди и орехи


Кекс със стафиди и орехи
Снимка: vkusnoteka.bg

Кексът е плътен, много ароматен, с богата плънка от пияни стафиди, орехи и обилна шоколадова глазура. Истинска наслада.

Необходими продукти:

2 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

4 яйца

1 кафена чаша стафиди, накиснати в коняк

1/2 ч.ч. счукани орехи

125 г стопено и охладено масло

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.л. сода за хляб

1 пакетче бакпулвер

1 ванилия

масло за намазване на формата

брашно за поръсване на дъното 

за заливката:

120 г натурален шоколад

50 г масло

2 с.л. сладкарска сметана

смлени орехи за украса

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Пресейте брашното в купа и добавете към него бакпулвера. Накиснете стафидите в малко коняк с вода. В дълбока купа разбийте с миксер яйцата, заедно със захарта и ванилията до побеляване. На тънка струйка добавете стопеното и охладено масло.

Сложете содата в киселото мляко и изчакайте да шупне. Добавете ги в сместа за кекс. Постепенно, на части изсипете брашното, като разбивате до хомогенност.

Намажете с масло и набрашнете дъното и страните на форма за кекс. Отцедете стафидите. Накълцайте орехите.

Излейте част от крема на дъното, след това поръсете със стафиди и счукани орехи. Отново разпределете част от крема и поръсете със стафиди и орехи. Завършете с крем.

Печете кекса на загрята фурна около 50 минути, докато клечка, забодена в кекса излезе суха. Извадете и внимателно го обърнете в поднос.

Стопете на водна баня шоколада, маслото и сметаната и разбъркайте до гладкост. Още топла излейте глазурата върху кекса.Тупнете внимателно подноса един два пъти в плота, за да се изглади и да добие блясък. Поръсете с фино смлени орехи. Охладете добре. Разрежете и поднесете.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама