Вкусен и много ароматен есенен Сладкиш с ябълки и тахан.
Необходими продукти:
4 ябълки
150 мл. сусамов тахан
150 г захар
1/4 ч.л. сол
200 г стопено и охладено масло
1 ванилия
кората и сокът от 1 лимон
4 големи яйца, на стайна температура
150 г брашно
40 г царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
малко захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте и обелете ябълките. Две от тях нарежете на кубчета, а другите две на филии. Настържете лимоновата кора, оставете я настрана. Полейте нарязаните ябълки с лимонов сок.
Разбъркайте в купа с миксер сусамовия тахан, захарта и солта. Добавете стопеното и охладено масло, ванилията и лимоновата кора. След това, едно по едно, добавяйте яйцата, като разбърквате след всяко. В друга купа смесете брашното, бакпулевера и нишестето. Изсипете сухите съставки при мокрите и бъркайте с бъркалка на ръка. Добавете ябълките на кубчета в сместа. Разбъркайте.
Сложете хартия за печене на дъното на форма със свалящ се ринг. Излейте сместа и заравнете. Подредете резените ябълки ветрилообразно отгоре и поръсете с малко захар.
Печете сладкиша на загрята фурна 1 час и 15 минути, докато клечка, забодена в него излезе суха.
Охладете и поднесете.
Източник: vkusnoteka.bg