Козуначени кифлички


Козуначени кифлички
Снимка: supichka.com

Наближава Великден и може да поднесете на празничната трапеза  и козуначени кифлички. Ароматни, с мармалад, с хрупкава захаросана коричка... трудно ще ви е да им устоите.

Необходими продукти:

За тестото:

1 кг брашно

5 яйца

1 1/2 чаена чаша захар

400 мл прясно мляко

150 гр краве масло

1 кубче мая или 2 броя по 7 грама суха мая

2 броя ванилия

1 есенция ром (или 2 чаени лъжици ром)

1 супена лъжица настъргана лимонова кора

1 чаена лъжица сол

1 чаена чаша мармалад

За намазнаве на кифлите:

2 жълтъка

3 супени лъжици прясно мляко

1/2 чаена чаша захар

Начин на приготвяне:

Всички продукти за козуначените кифли трябва да са на стайна температура. Затопляте прясното мляко, така че то да е топло, но не горещо. Изсипвате го в голяма купа и добавяте към него натрошеното на дребно кубче прясна мая, 2 супени лъжици захар, солта и 4-5 лъжици от брашното, след което ги разбърквате много добре, оставяте на страна, за да се активира маята. Сместа е готова, след като удови обема си.

Междувременно пресейте брашното. Разбийте добре яйцата заедно с останалата захар, ванилиите, есенцията ром. Разтопете, най-добре на водна баня, и предвиденото количество краве масло. След като сместа с маята е готова, добавете към нея разбитите яйца, добавете и лимоновата кора, разбърквайте много добре. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, в началото с дървена лъжица, а след като се сгъсти и с ръце, добавете и пресятото брашно. Започвате да месите, като малко по малко добавяте разтопеното масло. Месите старателно за около 10 минути, до получаване на гладно тесто. Запазен марка на приготвянето на козуначено тесто е "блъскането на тестото". Ако имате място на кухненския плот задължително блъскайте силно оформеното тесто около 80-100 пъти. Така омесеното тесто, намазвате с мазнина и го поставяте в голяма, чиста найлонова торба намазана с мазнина, може да ползвате торба за смет. Оставяте тестото да втаса на топло и да утрои обема си. Дайте му необходимото време, оставете козуначеното тесто на спокойствие.

Готовото втасало козуначено тесто разделете на три равни топки. Вземете едната топка, разточете я в правоъгълна форма върху намазнен плот, след което с остър нож я нарежете на триъгълници. В широкия край на триъгълниците поставете гъст мармалад и завийте козуначените кифли, които поставете в тава в която сте поставили предварително хартия за печене. Повторете процедурата и с другите две топки. Върху така оформените козуначени кифли поставете найлонова торба или кухненско стреч фолио и оставете да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с разбитите жълтък и прясно мляко, поръсете обилно с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама