Наближава Великден и може да поднесете на празничната трапеза и козуначени кифлички. Ароматни, с мармалад, с хрупкава захаросана коричка... трудно ще ви е да им устоите.
Необходими продукти:
За тестото:
1 кг брашно
5 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
400 мл прясно мляко
150 гр краве масло
1 кубче мая или 2 броя по 7 грама суха мая
2 броя ванилия
1 есенция ром (или 2 чаени лъжици ром)
1 супена лъжица настъргана лимонова кора
1 чаена лъжица сол
1 чаена чаша мармалад
За намазнаве на кифлите:
2 жълтъка
3 супени лъжици прясно мляко
1/2 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
Всички продукти за козуначените кифли трябва да са на стайна температура. Затопляте прясното мляко, така че то да е топло, но не горещо. Изсипвате го в голяма купа и добавяте към него натрошеното на дребно кубче прясна мая, 2 супени лъжици захар, солта и 4-5 лъжици от брашното, след което ги разбърквате много добре, оставяте на страна, за да се активира маята. Сместа е готова, след като удови обема си.
Междувременно пресейте брашното. Разбийте добре яйцата заедно с останалата захар, ванилиите, есенцията ром. Разтопете, най-добре на водна баня, и предвиденото количество краве масло. След като сместа с маята е готова, добавете към нея разбитите яйца, добавете и лимоновата кора, разбърквайте много добре. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, в началото с дървена лъжица, а след като се сгъсти и с ръце, добавете и пресятото брашно. Започвате да месите, като малко по малко добавяте разтопеното масло. Месите старателно за около 10 минути, до получаване на гладно тесто. Запазен марка на приготвянето на козуначено тесто е "блъскането на тестото". Ако имате място на кухненския плот задължително блъскайте силно оформеното тесто около 80-100 пъти. Така омесеното тесто, намазвате с мазнина и го поставяте в голяма, чиста найлонова торба намазана с мазнина, може да ползвате торба за смет. Оставяте тестото да втаса на топло и да утрои обема си. Дайте му необходимото време, оставете козуначеното тесто на спокойствие.
Готовото втасало козуначено тесто разделете на три равни топки. Вземете едната топка, разточете я в правоъгълна форма върху намазнен плот, след което с остър нож я нарежете на триъгълници. В широкия край на триъгълниците поставете гъст мармалад и завийте козуначените кифли, които поставете в тава в която сте поставили предварително хартия за печене. Повторете процедурата и с другите две топки. Върху така оформените козуначени кифли поставете найлонова торба или кухненско стреч фолио и оставете да втасат, докато удвоят обема си. Намажете с разбитите жълтък и прясно мляко, поръсете обилно с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, или докато придобият апетитен златист цвят.
Източник: supichka.com