Голямата цел на всеки, захванал се да меси козунак за Великден, е да му се получи на конци. С нашата рецепта това е гарантирано, защото е многократно изпробвана. Освен това е толкова лесна за изпълнение, че няма как да сбъркате и да не ви се получат добре великденските козунаци.
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 пакетчета суха мая
7 яйца
250 мл прясно мляко
250 гр захар
200гр масло
1/2 капсула лимонова есенция
настърганата кора на 1/2 лимон
щипка сол
Начин на приготвяне:
Размийте маята в 50 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва.
През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол.
Разбийте 6 яйца, захарта и леко затопленото мляко в отделен съд.
Разтопете маслото.
Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.
Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите.
Тестото се меси, докато поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не се удря!
ВИЖТЕ ТУК ВИДЕО КАК СТАВА СТЪПКА ПО СТЪПКА
Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е когато утрои обема си, което обикновено отнема около два часа.
След като тестото втаса, се премесва леко, оформя се на козунаци, рула, плитки, кифлички и т.н. и готовите изделия се оставят да втасат повторно. По желание в козунаците може да се сложат стафиди или локум.
Повторното втасване отнема около един час.
След като козунаците втасат, ги намажете с разбито яйце, поръсете ги обилно със захар и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете ги на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност.
Извадете козунаците от тавите още топли.
Когато изстинат напълно, ги завийте в чиста памучна кърпа и ги приберете в найлонов плик, за да се запазят меки.