Пухкав козунак на конци


Пухкав козунак на конци
Снимка: matekitchen.com

Голямата цел на всеки, захванал се да меси козунак за Великден, е да му се получи на конци. С нашата рецепта това е гарантирано, защото е многократно изпробвана. Освен това е толкова лесна за изпълнение, че няма как да сбъркате и да не ви се получат добре великденските козунаци.

Необходими продукти:

1 кг брашно

2 пакетчета суха мая

7 яйца

250 мл прясно мляко

250 гр захар

200гр масло

1/2 капсула лимонова есенция

настърганата кора на 1/2 лимон

щипка сол

Начин на приготвяне:

Размийте маята в 50 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва.

През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол.

Разбийте 6 яйца, захарта и леко затопленото мляко в отделен съд.

Разтопете маслото.

Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.

Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите.

Тестото се меси, докато поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не се удря!

ВИЖТЕ ТУК ВИДЕО КАК СТАВА СТЪПКА ПО СТЪПКА

Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е когато утрои обема си, което обикновено отнема около два часа.

След като тестото втаса, се премесва леко, оформя се на козунаци, рула, плитки, кифлички и т.н. и готовите изделия се оставят да втасат повторно. По желание в козунаците може да се сложат стафиди или локум.

Повторното втасване отнема около един час.

След като козунаците втасат, ги намажете с разбито яйце, поръсете ги обилно със захар и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете ги на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност.

Извадете козунаците от тавите още топли.

Когато изстинат напълно, ги завийте в чиста памучна кърпа и ги приберете в найлонов плик, за да се запазят меки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама