За любителите на карфиол - опитайте тази лесна и вкусна рецепта.
Необходими продукти:
1 глава (около 1,5 кг карфиол)
125 г краве масло
2 супени лъжици брашно
1 чаена чаша прясно мляко
150 гр топено сирене
1/4 връзка магданоз
1 супена лъжица галета
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиолът се почиства и измива, накъсва се на розички и се пуска във вряща подсолена вода. Сварява се и се изважда с решетеста лъжица. Подрежда се в общо плато или в отделни чинии.
Отделя се 0,5 л от водата, в която е врял карфиолът, и се загрява до завирането заедно с 1/2 от маслото. Прибавя се при непрекъснато бъркане разбитото с млякото брашно. Към получения сос, след като поври 7-8 минути на слаб огън, се прибавя топеното сирене и малко черен пипер.
Порциите с карфиола се заливат с топлия сос, слага се останалото разтопено масло и галетата. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.