Ако обичате да ядете пюре, но искате да разнообразите това от картофи, направете си от карфиол.
Необходими продукти:
2 малки глави карфиол
4 супени лъжици краве масло (ако постите, заменете с растително масло)
3-4 намачкани скилидки чесън
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 - 1/4 чаша прясно мляко (ако постите - бадемово, соево мляко)
за украса по желание:
нарязан магданоз
масло
Начин на приготвяне:
Начупете карфиола на по-малки розички и сварете в леко подсолена вода, нужни са около 15 минути. Отцедете от водата, след което добавете вътре намачкания чесън (може предварително леко да го запържите) и подправките. Докато постепенно сипвате млякото, пасирайте до получаването на гладка смес. Накрая прибавете и маслото. По желание украсете със ситно нарязан магданоз.