Според българската национална кухня мястото на карфиола е в туршията, но той би могъл да има и други апетитни приложения. Панираният карфиол не е някаква невероятна кулинарна иновация, но пък е много лесен за приготвяне и може да намери място на трапезата както като предястие, така и като леко ястие, ако бъде поднесен със сос.
Необходими продукти:
500 грама карфиол
2 яйца
1/2 чаена чаша бира
4 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжица сол
1/2 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Първо начупете карфиола на розички, след което го измийте. Изсипете го в подсолена вряща вода и варете 5 минути. Рецептата за паниран карфиол започва с тази стъпка, защото ако не обработите предварително карфиола, той ще остане твърд при панирането и ще бъде хрупкав. След като поври 5 минути, го извадете от водата и го изцедете добре.
Разбийте яйцата в по-дълбок съд, добавете бирата и малко по малко, при непрекъснато бъркане, добавете брашното и солта. Старателно разбъркайте сместа, защото в противен случай ще се получат бучки. Сместа за паниране трябва да е приблизително с гъстотата за палачинки.
В дълбок тиган сипете повечко олио. След като олиото се сгорещи, оваляйте розичките карфиол в панировката и ги изпържете, докато придобият златист цвят. Панираният карфиол поставете върху готварска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Може да допълните и освежите вкуса на панирания карфиол, като приготвите сос от 2-3 супени лъжици кисело мляко, една скилидка чесън и няколко стръка пресен магданоз.
Източник: supichka.com