Красиви, семпли и лесни за приготвяне. Ягодовите тарталети изглеждат не само пленяващо, но и имат изискан лек и ненатрапчиво сладък вкус.
Необходими продукти за тестото (за 6 големи (12см) или 8 по-малки тарталети):
200 гр брашно
125 гр масло
70 гр захар
Продукти за крема:
200 гр крема сирене за мазане
50 гр бял шоколад
Продукти за глазурата:
350 гр ягоди
250 мл студена вода
25 гр захар
1 пакетче глазура за торта (желатинова заливка за плодова торта)
Начин на приготвяне:
Нарежете маслото на кубчета. Сложете го в купа. Добавете захарта и брашното. Омесете с ръце тесто и го оформете на топка. Разделете тестото на 6 еднакви по размер топчета. Сложете по едно във всяка от формите.
Притискайки с пръсти, разстелете равномерно по дъното и стените и оформете "кошничката". Надупчете дъното с вилица. Пъхнете в хладилника за 1 час.
В предварително загрята фурна на 180ºС печете за около 15 минути, докато тарталетите придобият златист цвят. Извадете и оставете да изстинат напълно, преди да извадите от формата.
Разтопете шоколада на водна баня. Добавете крема сиренето и разбъркайте с миксер, докато се смесят на хубав крем. Пъхнете в хладилника.
Измийте ягодите. Нарежете ги на малки филийки (или кубчета).
Разделете крема върху тарталетите и го разнесете равномерно. Подредете отгоре ягодите.
Изсипете в съд на котлона (средна температура) глазурата за торта и захарта. Прибавете малко от водата и бъркайте. Като не спирате да бъркате, прибавяйте постепенно водата. Оставете да заври и продължете с бъркането още 1-2 минути, докато течността стане гъста и прозрачна.
Изсипете глазурата върху тарталетите като започнете от центъра и продължите към външния ръб. Пъхнете десерта за около час в хладилника.
Тази рецепта е на нашите приятелки harryandlexy.com.