Бърза шоколадова торта с ягоди


Бърза шоколадова торта с ягоди

Чудесен десерт за лятото.

Необходими продукти:

за блатовете:

Използвах форма с диаметър 26 см., като полученият блат разрязах хоризонтално на две тортени платки

180 г брашно

150 г захар

125 г кафява захар

60 г какао

1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат

1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер

щипка сол

2 яйца, стайна температура

140 мл гъст айран

75 мл олио

140 мл прясно, горещо кафе

за крема:

500 гр маскарпоне,

250 мл течна, животинска, неподсладена сметана

150 гр черен шоколад, със съдържание на какао над 60 %

пудра захар на вкус

Около 200-250 гр пресни ягоди + още 10-тина ягоди за украса върху тортата

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180°C.

Формата се намаслява и дъното се покрива с хартия за печене.

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.

Яйцата, олиото и айранът се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.

Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна. Получава се по-рядка от обичайното кейково тесто, което не бива да ви притеснява.

Готовата смес се излива в предварително подготвената форма. Пече се за около 40-45 минути или докато дървено шишче, забодено в тестото, излезе без полепнали трохи. През първата половина от времето за печене не отваряйте фурната.

След като блатът е готов, се извежда от фурната, оставя се във формата около 5 минути, след което се обръща върху решетка, за да изстине.

След като изстине напълно, хартията за печене внимателно се отстранява и блатът се разрязва хоризонтално на 2 части.

Маскарпонето се разбива за съвсем кратко с миксер, с прибавяне на пудра захар на вкус, до желаната степен на сладост. На порции се прибавя и сметаната, като отново за кратко се разбива, до хомогенност на сместа.

Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна. Постепенно се прибавя към маскарпонената смес (не трябва да е горещ), докато се поеме и крема стане хомогенен.

Ягодите се измиват, почистват от дръжките, нарязват на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им.

Сглобяване:

Единият блат се поставя в тортена чиния. Нареждат се върху него нарязаните ягоди, върху тях се слага половината от крема. Внимателно се заравнява. поставя се вторият блат. Върху него се намазва останалата част от крема. Изглажда се добре и се украсява с цели ягоди.

Тортата се оставя за 1-2 часа в хладилника.

 Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама