Вижте как да приготвите мариновани патладжани в буркани за зимата.
Необходими продукти:
5 кг патладжани
400 гр сол
1 л винен оцет
2 л вода
750 мл олио
5 гр черен пипер
2 глави чесън на скилидки
2 връзки магданоз, ситно нарязани
4-5 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филии, дебели 1-1,5 см. Посоляват се и се поставят в решетъчен съд да престоят 3-4 часа, за да се изцедят добре. Изстискват се добре. Оцетът, водата и дафиновият лист се сваряват. Във врящата марината се пускат патладжаните за 10-15 минути. Изваждат се. Оставят се да се изцедят и изстинат. Един по един след това се потапят в олиото и се редят в буркани, като между редовете се слага чесън, черен пипер и магданоз. Бурканите се затварят с капачки и се съхраняват на хладно.