Този пай с тиква и ябълки е с вкус на есенна любов.
Необходими продукти:
Основа:
1 яйце
100 гр разпукан лимец за готвене
100 гр пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 гр кокосова захар
180 гр краве масло
Плънка:
4 ябълки, сорт Флорина
300 гр тиква
180 гр кокосова захар (или друга по избор)
1 яйце
20 гр масло
30 гр стафиди
30 гр сурово белено слънчогледово семе (или други сурови ядки по избор
Шепа кокосов чипс за поръсване
Начин на приготвяне:
Оставете маслото за няколко часа да се размекне. Нарежете го на кубчета. Включете фурната на 160 градуса.
Смелете лимеца с чопър или друг уред по желание.
Пресейте брашното с бакпулвера и към тях добавете размекнатото краве масло, смления лимец, яйцето и кокосовата захар. Омесете еднородно маслено тесто.
Във форма по избор разпределете тестото по дъното и по стените, така че да оформите еднакво дебела основа и бордове от всички страни.
Изпечете основата за 10 минути, а междувременно пригответе плънката.
Нарежете ябълката и тиквата на кубчета. Добавете ябълката и тиквата към останалите продукти и разбъркайте много добре.
Извадете основата от фурната, изсипете плънката върху нея и върнете пая във фурната. Печете на 150 градуса 30тина минути или докато плънката придобие приятен златист цвят и тиквата омекне напълно.
Извадете пая от фурната и по желание поръсете отгоре малко кокосов чипс с морска сол за приятна сладко-солена нотка.
Сервирайте пая напълно охладен.
Източник: foodieboulevard.com