Една вкусна рецепта с любимата ни тиква. Може да се изпече в кейкова форма или пък под форма на солени мъфини.
Необходими продукти:
320 гр брашно
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
щипка индийско орехче и щипка шафран (вие може да си ги замените с подправки по избор)
3 яйца
1 к.ч.(от 70 мл) олио или разтопено масло
1 ч.ч. (от 200 мл) кисело мляко
1ч.ч. натрошено сирене ( а може и смесено - сирене и настърган кашкавал)
около 100 гр настъргана на ситно ренде тиква (тип "цигулка")
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намаслете добре правоъгълна кейкова форма и застелете дъното и дългите стени с хартия за печене. Ако ще печете не цял кейк, а мъфини, сложете хартиени капсулки във формите.
Смесете в купа пресятото брашно, солта, бакпулвера и подправките.
В друга купа смесете разбитите с вилица яйца, киселото мляко и олиото (маслото).
Прибавете течните съставки към брашняната смес, бъркайки с дървена лъжица.
Прибавете настърганата тиква и натрошеното сирене и отново леко разбъркайте.
Получава се кейково тесто с консистенция малко по-гъста от обичайната.
Сипете тестото във формата за печене и печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна докато дървено шишче забодено в кейка излиза без полепнали трохи.
Имайте предвид, че ако печете под формата на мъфини, времето е по кратко.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg