Тиквата е много полезна за нашия организъм, затова днес ви предлагаме една вкусна и здравословна рецепта с нея.
Необходими продукти:
за основата:
1 чаша орехи или бадеми
1 чаша пекан (американски орех)
1/2 чаша фурми (около 10)
1/2 чаена лъжичка канела
щипка сол
за пълнежа:
3/4 чаша кокосово мляко
1 чаена лъжичка желатин
450 грама пюре от тиква (пасирана печена/варена тиква)
1 добре узрял банан
1/2 чаена лъжичка канела
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
2-4 супени лъжици мед (зависи колко сладко обичате)
Начин на приготвяне:
Смелете в пасатор ядките, канелата и солта, след което добавете и фурмите. Сместта трябва да е леко лепкава. Разстилете я в тавичка за пай, така че да покриете стените. Сложете в хладилника.
В малка купа сложете желатина с няколко супени лъжици кокосово мляко и оставете да престои.
Сложете всички останали съставки в пасатор до получаването на гладка смес.
Пресипете сместа в малка тенджерка и загрейте на средна температура. Добавете желатина, разбъркайте и оставете на котлона още 5-10 минути. Охладете.
Извадете основата от хладилника и сипете вътре тиквената смес. Поставете в хладилника да престои една нощ.