Бобът е една от най-традиционните български храни и присъства в повечето кухни. Днес ще ви покажем как можете да го приготвите по манастирски.
Необходими продукти:
чаша и половина боб (1 чаша = 250 мл)
1 средна глава лук
1 тънък, не много голям стрък праз
парче от глава целина
половин корен пащърнак
1 морков
1 червена пиперка (чушка) - извън сезона може да използвате замразена или суха
4 с.л. олио,
2 ч.л. с връх червен пипер
няколко щипки суха чубрица
няколко щипки сух джоджен
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан пресен девесил
2 с.л. нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода от вечерта (причината е, че предварителното накисване улеснява последващата кулинарна обработка и същевременно намалява метеоризма, причиняван от бобовите храни).
На другия ден водата се изхвърля, бобът се изплаква в гевгир, слага се в тенджерата, залива се със студена вода и се слага на котлона да се вари. Отначало се вари на висока степен на котлона (високата температура в първите минути на варене позволява веществата, които се съдържат в повърхностните слоеве на бобените зърна и са причина за стомашни проблеми да се разрушат). От момента на завиране оставяме боба на силен огън, без капак на тенджерата да ври 5 минути, след което хвърляме водата (отцеждаме през гевгир) и слагаме боба отново да заври с нова вода. След завиране, варим нови 5 минути на силен огън без капак и отново изхвърляме водата и заменяме с нова. След като заври за трети път, намаляваме котлона и оставяме боба да къкри на тих огън около 1 час, с леко открехнат капак, като при необходимост от време на време доливаме по малко топла вода.
След около 1 час варене добавяме мазнината, сол на вкус, червения пипер, нарязаните на ситно лук и праз, сухите подправки - чубрица, джоджен и мащерка, пиперката (чушката) нарязана на едри парчета, както и моркова, пащърнака и целината - нарязани на малки кубчета. Оставяме боба да къкри докато уври окончателно.
Когато е готов напълно, прибавяме черен пипер на вкус, пресните подправки – девесил и магданоз, нарязани на ситно, варим още 1-2 минути и оттегляме чорбата от огъня.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com