Уютна, полезна и много вкусна храна е бобът. Особено подходящ за студените зимни вечери. Става още по-вкусен, когато престои ден, два. Ароматите го изпълват и буквално всяка хапка е наслада за душата.
Необходими продукти:
500 г боб
1 глава лук
1 морков
парче целина
2 скилидки чесън
1 малко картофче
50 г бекон
3 сушени чушки
шепа, сушени манатарки
80 мл. олио
100 мл. домати на кубчета
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. чубрица
1 к.л. червен пипер
1 к.л. девесил
черен пипер
Хималайска сол
Начин на приготвяне:
Накиснете боба във вода за 12 часа. Излейте водата. Налейте нова и го варете половин час. Излейте водата.
Прехвърлете боба в тенджера под налягане и добавете ситно нарязан лук, морков, целина, чесън и малък картоф. Налейте струя олио, поръсете с подправките, покрийте с вода, 3 пръста над боба, затворете добре капака и сложете на котлона с вдигнат фитил. Когато заври и започне да свисти бутнете фитила надолу, намалете котлона на минимум и гответе боба 50 минути до готовност.
Накиснете манатарките и сушените чушки в гореща вода, поне за 20 минути. Отцедете ги.
Изключете огъня под тенджерата под налягане, когато е готов боба, и оставете 10 минути да спадне налягането. Проверете фитила да не свисти, вдигнете го и чак тогава отворете капака.
Нарежете на ситно бекона, чушките и манатарките. Запържете ги в малко олио, добавете половин консерва домати и разбъркайте. Излейте ги в боба и го кипнете за няколко минути. Ако е необходимо добавете още малко сол на вкус.
Източник: vkusnoteka.bg