Когато кажем кекс, първата асоциация е десерт. Но всъщност, соленият кекс е не по-малко вкусен! И не само вкусен, соленият кекс е много практичен, защото е лесен за приготвяне, като цяло се приготвя с подръчни материали, а може да се хапва както за закуска, така и за обяд или вечеря, а също може да замени хляба на трапезата.
Необходими продукти:
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно
1/2 чаена чаша овесени ядки
5 яйца
2/3 чаена чаша олио
2 чаени лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
10 маслини
10 сушени домата
1 чаена чаша кисело мляко
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за солен кекс с овесени ядки и маслини е разбиването на течните съставки. Добре е всички съставки да са на стайна температура. Разбивате яйцата с олиото, добавяте киселото мляко и солта.
Пресявате брашното заедно с бакпулвера. Добавяте брашното и овесените ядки към течната смес, като бъркате непрекъснато. Накрая добавяте нарязаните на ситно маслини сушени домати.
Намазвате форма за кекс с олио и изсипвате сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути, като пробвате дали соленият кекс с овесени ядки и маслини е изпечен, като го бученте с клечка за зъби, ако излезе суха, то кексът е изпечен.
Източник: supichka.com