Някои рецепти са специални. Защото могат да се приготвят в ограничен период в годината, защото са свързани със сезонни плодове или зеленчуци. Точно такава е и рецептата за този кекс, тъй като дюлите се появяват на пазар за кратко в началото на есента и бързо изчезват. Много лесен за приготвяне, този кекс е и много вкусен и носи неустоимия аромат на дюли, а с него и аромата на есента.
Необходими продукти:
5 броя яйца
1 дюля
2 броя средно големи ябълки
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша орехи
2 чаени лъжици бакпулвер
1 супена лъжица лимонова кора
2 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за кекс с дюли и ябълки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Измивате ябълките и дюлята, обелвате ги и ги нарязвате на малки кубчета. Разбивате добре яйцата, заедно със захарта и олиото с помощта на миксер, или тел за разбиване, или пък вилица.
Към течната смес, малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяте брашното. Накрая добавяте нарязаните на ситни парчета орехови ядки и настърганата кора от лимон и разбърквате с лъжица.
Намазвате с олио или масло форма за печене или тавичка. Изсипвате сместа, след което поръсвате равномерно нарязаните на кубчета ябълки и дюли и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, като проверявате дали кексът е готов, като го бучнете с клечка за зъби или дървено шишче, ако е сухо - кексът е изпечен.
Източник: supichka.com