Какво по-хубаво от това да си хапнете една гореща и люта шкембе чорба, особено в неделя? Днес ще ви представим и оригиналната рецепта, която нашите баби са приготвяли.
Необходими продукти:
около 1 кг телешко шкембе
1 литър прясно мляко
2 с.л. масло
1 с.л. олио
1 1/2 ч.л. червен пипер
сол
Тайните съставки:
4-5 скилидки счукан чесън
около 100 мл оцет
лют червен пипер
Вижте още: Най-вкусната гъбена чорба
Начин на приготвяне:
За да няма неприятен дъх вашата чорба, почистете и измийте много добре телешкото шкембе - няколко пъти. След това го сложете да се вари в тенджера под налягане. След около час то ще е готово.
Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. Нарежете го на малки парченца, когато изстине. Бульонът трябва да се прецеди, защото ще се използва.
В тенджера загрейте олиото и маслото, сложете червения пипер да се запържи за кратко. Към него добавете и прясното мляко при непрекъснато бъркане. Накрая долейте и телешкия бульон.
Когато кипне, добавете шкембето и сол на вкус. След това оставете още 5 минути на котлона и ястието е готово.
В отделен съд пресовайте чесън и добавете оцет, както и лют пипер. Така шкембето става още по-вкусно.