Има ястия, които будят апетит дори само със своето споменаване. Към тези ястия се числи и пълнената агнешка плешка, едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно и изисква по-голямо внимание единствено при разрязването на плешката за получаване на “джоб”, в който да напълните плънката.
Необходими продукти:
1 предна агнешка плешка
1 агнешки черен дроб
1 агнешки бял дроб
2/3 чаена чаша ориз
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка пресен джоджен / 1 супена лъжица сух джоджен
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 супена лъжица червен пипер
4 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка.
Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.
Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен.
Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черния и белия дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.
Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно.
Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.
Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.
Източник: supichka.com