Не мислим, че е нужно да казваме кой знае какво за десерт, който има три шоколадови елемента - те говорят сами за себе си. Но да не пропускаме малките червени бисерчета нар, пълни с ароматен, леко стипчив, сладко-кисел пурпурен сок. Идеалният контрапункт на шоколада – свежест, която извисява десерта и го прави истинска наслада за душата. Ето как да си приготвите този неустоим десерт от нашата приятелка Polka Dot Kitchen.
Необходими продукти:
За блата:
180 гр овесено брашно
150 гр кокосова захар
100 гр какао
2 ч.л. бакпулвер
1,5 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
160 гр кокосово масло, разтопено до олио
180 гр прясно мляко (може да използвате и ядково)
180 гр вряла вода
2 ч.л. ванилия
За крема:
Твърдата част от охладено кокосово мляко в кен 400 гр (изберете пълномаслено) + 3 с.л. от течната част
2 с.л. захар (сурова тръстикова)
100 гр черен шоколад
3 с.л. фъстъчено масло
За ганаша:
100 гр черен шоколад
1 ч.л. кокосово масло
2 нара
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 граудса без вентилатор. Застелете кръгла тавичка с диаметър около 24 см. първо с малко кокосово масло, след което с хартия за печене.
Смесете сухите съставки: брашното, какаото, захарта, бакпулвера, содата, солта и разбъркайте.
Докато разбивате с миксер на ниска скорост добавете яйцата, кокосовото масло, млякото, ванилията и накрая водата до получаване на гладка смес.
Изсипете в тавата и печете за около 30 минути или докато при тест с боцване на блата с клечка, тя излиза суха. Оставете да се охлади напълно.
За крема: разтопете шоколада на водна баня (или мързеливо в микровълновата).
Смесете всички други съставки и разбийте добре, след което добавете на тънка струйка шоколада.
Намажете с крема, когато блатът е напълно изстинал. Охладете за поне 2 часа.
Преди да сервирате, разтопете шоколада и кокосовото масло за ганаша. Залейте тортата с ганаша и декорирайте с нара. Оставете за 15 минути преди сервиране.