Агнешкото е неизменна част от празничната трапеза на Великден. Всяка домакиня иска да избере възможно най-крехко и прясно месо, за да стане още по-вкусно празничното ястие. В случая е важно не само агнешкото да е съхранявано правилно, но и да е от младо животно.
На какво да обърнем внимание при избора на агнешко?
За да не допускате грешки, при избора на агнешко обърнете внимание на следното:
- цвят на мазнината - колкото по-бяла е мазнината, толкова по-младо е животното (допълнителен показател е цветът на месото - колкото по-светло е то, толкова по-младо е животното);
- цвят на месото - цветът на агнешкото месо трябва да е възможно най-еднороден;
- еластичност на месото - един от основните критерии за избор на крехко агнешко е еластичността на месото (можете да проверите това, като просто го натиснете с пръст, месото трябва бързо да върне във формата си);
- миризма - тя трябва да е приятна и наситена (ако усещате нетипичен аромат, тогава най-вероятно месото е било съхранявано неправилно или животното е било болно);
- цвят на костите - те трябва да са бели на цвят с леко розов оттенък (това е признак, че животното е било младо);
- количество на мазнината - агнешкото от младо животно е с минимално количество мазнина (жилите трябва да се виждат ясно);
- повърхност на месото - тя трябва да е лъскава и леко влажна (не трябва да има следи от кръвоизливи).
По ребрата също може да познаете възрастта на агнето - колкото по-голямо е разстоянието между тях, толкова по-старо е животното. Просто сравнете две произволно избрани парчета месо.
ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА АГНЕШКО
Не купувайте агнешкото, ако:
- то е от старо животно (в случая ястието няма да има желаната нежна текстура, а вкусът му ще бъде по-слабо изразен в сравнение с това, което е от младо агне);
- по него има петна, които приличат на синини;
- раздробява се лесно - това означава, че месото е замразено (вкусът му няма да бъде наситен);
- костите са жълти или имат жълтеникав оттенък ( месото е от старо животно; костите и мазнините започват да пожълтяват с възрастта);
- има миризма на влага или амонячни вещества;
- по повърхността му има лепкав филм.