За да изберете крехко и сочно агнешко, обърнете внимание на това


За да изберете крехко и сочно агнешко, обърнете внимание на това
Снимка: iStock

Агнешкото е неизменна част от празничната трапеза на Великден. Всяка домакиня иска да избере възможно най-крехко и прясно месо, за да стане още по-вкусно празничното ястие. В случая е важно не само агнешкото да е съхранявано правилно, но и да е от младо животно. 

На какво да обърнем внимание при избора на агнешко?

За да не допускате грешки, при избора на агнешко обърнете внимание на следното:

- цвят на мазнината - колкото по-бяла е мазнината, толкова по-младо е животното (допълнителен показател е цветът на месото - колкото по-светло е то, толкова по-младо е животното);

- цвят на месото - цветът на агнешкото месо трябва да е възможно най-еднороден;

- еластичност на месото - един от основните критерии за избор на крехко агнешко е еластичността на месото (можете да проверите това, като просто го натиснете с пръст, месото трябва бързо да върне във формата си);

- миризма - тя трябва да е приятна и наситена (ако усещате нетипичен аромат, тогава най-вероятно месото е било съхранявано неправилно или животното е било болно);

- цвят на костите - те трябва да са бели на цвят с леко розов оттенък (това е признак, че животното е било младо);

- количество на мазнината - агнешкото от младо животно е с минимално количество мазнина (жилите трябва да се виждат ясно);

- повърхност на месото - тя трябва да е лъскава и леко влажна (не трябва да има следи от кръвоизливи).

По ребрата също може да познаете възрастта на агнето - колкото по-голямо е разстоянието между тях, толкова по-старо е животното. Просто сравнете две произволно избрани парчета месо.

ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА АГНЕШКО

Не купувайте агнешкото, ако:

- то е от старо животно (в случая ястието няма да има желаната нежна текстура, а вкусът му ще бъде по-слабо изразен в сравнение с това, което е от младо агне);

- по него има петна, които приличат на синини;

- раздробява се лесно - това означава, че месото е замразено (вкусът му няма да бъде наситен);

- костите са жълти или имат жълтеникав оттенък ( месото е от старо животно; костите и мазнините започват да пожълтяват с възрастта);

- има миризма на влага или амонячни вещества;

- по повърхността му има лепкав филм.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама