Наближава Великден, затова ви предлагаме една много лесна рецепта за печено агнешко.
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
2 кафени чашки олио
1 глава кромид лук
1 морков
1/4 глава целина
за соса:
1 кафена чашка вино
1 супена лъжица брашно или нишесте
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри порционни парчета, които се почистват от костите, поставят се с външната страна надолу в тава върху насечените кости и едно нарязания морков, целина и лук. Посоляват се леко, поливат се с мазнината и се запичат в силна фурна, след което се обръщат и се пекат при умерена температура.
По време на печенето в тавата отстрани се налива по малко горещ бульон и месото от време на време се полива с получения в тавата сос.
Изпеченото месо се изважда, а полученият при печенето сос се разбива с брашното и виното, кипва се и се изсипва върху разпределеното на порции месо.
Като гарнитура ястието се поднася с печени картофи или свежа салата.