По традиция на всеки Великден на трапезата трябва да присъства агнешко, но не всяка домакиня е запозната със спецификите при готвенето му. И съвсем нормално, защото месото определено е доста „капризно”. Сигурни сме, че вече имате няколко подготвени рецепти, затова днес ще ви запознаем с грешките, които да избягвате.
1. Добавяте вода в тавата
Бутчето и гърбът са най-нежните части от агнето и са най-подходящи за печене, затова са и най-предпочитаните. Но при тях не е нужно да добавяте вода в тавата. Ако искате ястие тип гювеч, джоланът е най-подходящ за задушаване.
7 ТРИКА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА НЕВЕРОЯТЕН КОЗУНАК
2. Използвате грешни подправки
Наистина съществуват редица рецепти за вкусни и ароматни ястия с агнешко. Но има няколко подправки, които са абсолютно забранени – дафинов лист, куркума, хрян, карамфил.
3. Готвите на грешна температура
Как да определите идеалната температура на печене и времето за вашето агнешко? Количеството мазнина, което агнешкото ви има, ще определи времето за готвене и температурата:
За по-сухо парче месо гответе на 230 градуса през първите 15 минути, след това намалете температурата до 175 градуса, за да продължите да печете - месото ще отнеме около 25 минути на килограм да достигне идеалната крехкост.
По-мазните части на агнешкото отнемат по-дълго време и изискват по-ниски температури, около 160 градуса за по-дълъг период от време, позволявайки на мазнината бавно да се разтопи. Месото, приготвено по този метод, ще отнеме около 30 минути на килограм.
4. Не осолявайте предварително
Никога не слагайте сол предварително, например когато „мажете” с другите подправки, защото така ще го изсушите. Осолете непосредствено преди слагането във фурната.