Агнешкото е задължително за менюто на Великден. А трябва ли да бъде с лапад/пресен лук и ориз? В тази рецепта заменяме лапада/пресния лук с картофи и моркови, заменяме и джоджена - стандартната за българска кухня подправка за приготвяне на агнешко, с розмарин и получаваме много вкусен нов вариант.
Необходими продукти:
1 кг агнешко
1 кг картофи
500 грама моркови
1 глава чесън
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 чаена лъжица розмарин
1/2 чаена чаша бяло вино
1/2 чаена чаша олио
Начин на приготвяне:
Може да ползвате както агнешка плешка - задна или предна, така и всякакво друго агнешко месо. Измивате добре месото, след което го намазвате добре със сол, олио ½ от розмарина.
Измивате и обелвате картофите и ги нарязвате на едри парчета. Почиствате морковите и също ги нарязвате на едри парчета, а ако са дребни ги оставяте цели. Обелвате е скилидките чесън. В тава слагате хартия за печете, изсипвате подготвените картофи, моркови и чесън и ги посолявате добре, добавяте олиото и ½ от розмарина. Разбърквате добре с ръце и слагате овкусеното агнешко месо. Изсипвате бялото вино и около ½ чаена чаша вода.
Покривате тавата добре с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 150 минути. Намалявате фурната на 170 градуса и махате алуминиевото фолио. Печете агнешкото за още около 20-30 минути, за да придобие апетитен златист цвят.
Източник: supichka.com