Туршията, идеална гарнитура на всяка празнична трапеза, е неизменна част от зимното ни меню. Но при покупката ѝ трябва да бъдем много внимателни.
Това важи най-вече за туршиите с ниско съдържание на сол. Солта е основен консервант в туршията и ако тя е в недостатъчно количество, развитието на патогенни бактерии се активизира. Консумацията на подобен продукт може да доведе до не само до стомашни неразположения, но и до отравяне.
Вижте още: Това са най-грубите грешки при готвенето на пържоли
Избягвайте покупката на насипни туршии
Обикновено качеството на такива продукти не подлежи на контрол. Дървените бъчви и големите пластмасови съдове предоставят идеални условия за развитието на на бактерии. Недобросъвестните производители често използват калциев хлорид, за да увеличат плътността на зеленчуците и да ускорят тяхната ферментация.
Обърнете внимание на етикета на туршията
От нейния състав трябва да липсват такива добавки. С правилната технология, туршията ферментира по естествен път и не се налага прибавянето на добавки.
Саламурата е важна
Обърнете внимание на нейния цвят. Тя трябва да е прозрачна. Само при маринованите краставички е нормално тя да има лека мътност. Заедно със саламурата, винаги проверявайте твърдостта на зеленчуците - независимо от това дали са цели, нарязани на парчета или настъргани.