Какво е отношението на диетолозите към зимнината, т.е. маринованите зеленчуци? Колко полезни са тези храни, колко препоръчителни и кой трябва да ги избягва? На всички тези въпроси ще ви отговорим в тази статия.
Вижте още: Неподозирани ползи от консумацията на кисело зеле
Мариноването на зеленчуци е един от най-старите начини за консервиране им и има дълга традиция, така че опитът в това отношение е голям и разнообразен.
Традиционната зимнина с всички чудесни натурални продукти, които съдържа, е истинско богатство за нашето тяло и здраве.
По време на мариноването на зеленчуците настъпват промени във вкуса и консистенцията на зеленчуците поради развитието на бактерии от млечнокисела ферментация. Тези бактерии променят съотношението на отделните съставки в зеленчуците, като например намаляване на количествата нишесте и захар, както и витамин С и увеличаване на съдържанието на млечна киселина. Въпреки че консервираните по този начин зеленчуци са с по-ниско съдържание на витамини, те са важен източник на витамини през зимата, когато пресните плодове и зеленчуци не са ни достъпни.
Чрез размножаването на лактобацилите във ферментиралите зеленчуци се подпомага производството на множество полезни ензими, както и антибиотични и противоракови вещества. Тези полезни бактерии подпомагат храносмилането и стимулират имунната функция, включително увеличаване на витамини от група В, омега-3 мастни киселини, храносмилателни ензими, лактоза и млечна киселина. Освен това те се борят срещу патогенни бактерии и ракови клетки.
Недостатъкът на маринованите зеленчуци е високото им съдържание на натрий. При приготвянето на туршията се добавят в големи количества кухненска сол и други добавки, които са източници на натрий.
Вижте още: 4 грешки, които може би допускате с бельото си
Затова консумацията на туршия не се препоръчва за хора, които имат сърдечни проблеми, високо кръвно налягане (хипертония), както и бъбречно болни и хора с отоци.
Също така при приготвянето често се добавя оцет в по-големи количества или се оставя твърде дълго в условия, благоприятни за развитието на бактерии от млечнокисела ферментация, което повишава съдържанието на киселина в продуктите. Затова не се препоръчва на хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника.
Преди да консумирате маринованите зеленчуци, необходимо е да ги измиете, като ги потопите в чиста вода или под течаща вода, за да намалите количеството на солта и киселината.