На пръв поглед приготвянето на омлет изглежда изключително лесно, а пък и е любима здравословна закуска за мнозина, особено в неделя сутрин. Разбира се, като при всяко ястие, има определени тънкости, с които повечето домакини не са запознати, съответно допускат грешки - омлетът се разкъсва, не е пухкав и т.н.
1. На първо място са важни съставките, които използвате. Ако не сте сигурни, че яйцата са пресни, по-добре се откажете от идеята да приготвите омлет.
2. Винаги използвайте тиган с незалепващо покритие и шпатула, в противен случай твърде вероятно крайният резултат ще е бъркани яйца.
3. Перфектният омлет изисква четири ключови неща според французите - пресни яйца, масло, незалепващ тиган и шпатула.
4. Не добавяйте сол при разбъркването на яйцата.
5. Не гответе омлета на прекалено силен огън.
6. Преди да изсипете сместа поставете парче масло в тигана. Уверете се, че след като се разтопи то покрива напълно повърхността на съда, а не само части от нея. В противен случай омлетът няма да е толкова сочен.
7. Овкусете сместа, непосредствено преди да я изсипете в тигана.
8. Бъдете внимателни при използването на шпатулата. В случая е важно да прецените с точност момента за обръщане на омлета. В никакъв случай не изчаквайте, докато долната част се втвърди. Обърнете омлета, докато все още има течност в него, а не когато е напълно слух. В противен случай той ще се напука.
9. Ако желаете да гарнирате готовото ястие с кашкавал, съветваме ви да го настържете предварително. Веднага след като извадите омлета от тигана, поръсете го с настъргания кашкавал. От топлината той ще се разтопи и ще придаде още по-добър вкус на приготвеното ястие.