Ябълките са опасни за хора със стомашно-чревни заболявания, гастрит и язва на стомаха или червата. Това заяви диетологът Олга Кораблева.
"Ябълката на празен стомах, както всяка кисела храна, може да причини подуване на корема, дразнене на лигавиците и обостряне на заболявания поради голямото количество груби фибри", каза тя.
Кораблева добави, че е възможно да се консумират печени ябълки. В процеса на топлинна обработка лимонената и ябълчената киселина в тях се разрушават, но остава пектинът, който има благоприятен ефект върху чревната функция.
Ако нямате такива здравословни проблеми, спокойно си хапвайте ябълки, тъй като са много полезни. Те са богат източник на фитохимикали – антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и състаряващите ни влияния от околната среда. Благодарение на пектина в тях, помагат за понижаване нивото на лошия (LDL) холестерол. Ябълките са чудесен помощник при отслабване, защото високото съдържание на фибри подпомага по-доброто храносмилане. Има изследвания, резултатите от които сочат, че дори консумацията на 1 ябълка дневно ще ни помогне да отслабнем.