Семената от чиа и ябълковият оцет са известни с многобройните си ползи за здравето. Когато се комбинират, те могат да предложат мощна комбинация от хранителни вещества и терапевтични ефекти. Но какво точно се случва, когато добавите накиснати семена от чиа към ябълков оцет? Научете по-долу.
Защо семена от чиа?
Семената от чиа са невероятно богати на хранителни вещества и често се рекламират като суперхрана. Те са богати на омега-3 мастни киселини, фибри, антиоксиданти и различни минерали, включително калций, магнезий и фосфор. Накисването на семена от чиа преди консумация им позволява да абсорбират вода и да се разширяват, превръщайки ги в гелообразна консистенция. Това ги прави по-смилаеми и тялото по-лесно усвоява хранителните им вещества. Освен това, високото съдържание на фибри в семената от чиа подпомага храносмилането, поддържа здравето на сърцето и може да помогне за управление на теглото чрез насърчаване на чувството за ситост. Те съдържат ALA (алфа-линоленова киселина), растителна омега-3, която поддържа мозъчната функция и здравето на сърцето.
Още: Добри причини да пиете вода с джинджифил и чиа
Ползите от ябълковия оцет
Ябълковият оцет е ферментирал продукт, произведен от ябълки, захар и мая. Известен е с широкия си набор от потенциални ползи за здравето, като подобряване на храносмилането, подпомагане на загубата на тегло, понижаване на нивата на кръвната захар и насърчаване на здравето на сърцето. ACV съдържа оцетна киселина, за която се смята, че е отговорна за много от неговите терапевтични ефекти. Той също така съдържа полезни бактерии (пробиотици), които могат да помогнат за балансиране на чревния микробиом и подобряване на храносмилателната система.
Какъв е ефектът, когато накиснати семена от чиа се комбинират с ябълков оцет?
Подобрено храносмилане
Още: Супер ползи от редовното ядене на семена от чиа
Семената от чиа имат високо съдържание на разтворими фибри. Когато се комбинира с ACV, сместа може да подобри храносмилането. Оцетната киселина на ACV стимулира освобождаването на стомашна киселина, което може да подобри разграждането на храната. Фибрите в семената от чиа, от друга страна, регулират движението на червата, като избягват запека и подобряват здравето на червата. Комбинирана, сместа може да подобри по-гладкото храносмилане.
Контрол на кръвната захар
Ябълковият оцет и семената от чиа помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. ACV е проучен за потенциала му да намалява скоковете на кръвната захар след хранене и по този начин е възможен приятел на диабетици или на тези, които искат да контролират кръвната захар. Семената от чиа, които са богати на фибри, забавят разграждането на захарта в кръвта и това може да намали риска от инсулинова резистентност. Двете храни могат да имат синергичен ефект, когато се приемат заедно и да изравнят кръвната захар.
Загуба на тегло и усещане за ситост
Още: Ето защо да добавяте по лъжица чиа в храната си
Стомашно-чревните семена от чиа желират заедно, когато абсорбират вода, и това може да поддържа хората да се чувстват по-дълго. Когато се съчетае с ACV, това също би подобрило чувството за ситост, тъй като преди беше наблюдавано, че ACV намалява глада и поддържа удовлетворението. Както фибрите в семената от чиа, така и факторът за инхибиране на глада на ACV могат да спрат преяждането и да помогнат за загуба на тегло в дългосрочен план.
Ползи за здравето на червата
ACV е източник на пробиотици или добри бактерии, които могат да служат за балансиране на чревния микробиом. Като насърчава еднаква популация от чревни бактерии, ябълковият оцет може да помогне за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Семената от чиа, богати на пребиотични фибри, могат да бъдат добавени към здравето на червата, като позволяват на хранителните вещества да подхранват полезните чревни бактерии. Комбинирането на пребиотици (семена от чиа) и пробиотици (ACV) може потенциално да насърчи здравословния стомашно-чревен тракт и цялостната функция на червата.
Алкализиращ ефект
Ябълковият оцет може да е кисел, но притежава алкализиращ ефект, след като се метаболизира в тялото. Фибрите и хранителните вещества от семената от чиа също могат да бъдат използвани за поддържане на добър pH баланс в тялото. Може да помогнете за избягване на киселинността в стомаха, докато използвате тази смес, като намалите образуването на киселина, като по този начин осигурите превенция от киселинен рефлукс, докато се наслаждавате на цялостното благосъстояние на стомаха.
Детокс и антиоксиданти
Семената от чиа също имат антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и инхибират възпалението в тялото. ACV е пълен с антиоксиданти като полифеноли, за които е установено, че вероятно предпазват тялото от атаки на свободните радикали. Те образуват синергия помежду си, която може да детоксикира, да инхибира възпалението и да предпазва клетките от увреждане.
Как да пиете
В чаша вода, накиснете 1 супена лъжица семена от чиа. Оставете да престои 30 минути, след което добавете 1 чаена лъжичка ябълков оцет, най-добре органичен.